VKA is toekomstgericht. Verbonden blijven met het onderwijs vindt VKA belangrijk. De jeugd heeft de toekomst, dus betrekken we studenten van de opleiding veehouderij van het Zone.College bij de studiegroepen van Vruchtbare Kringloop Achterhoek. In 2018 gebeurde dat voor het derde jaar, weet Alfons van den Belt, ondernemerscoördinator bij de Kenniswerkplaats Achterhoek.

“Vruchtbare Kringloop Achterhoek biedt onze studenten kennis die we via het onderwijs niet kunnen bieden. Kringlooplandbouw is actueel, nieuw en nog volop in ontwikkeling. Dat wil je je studenten meegeven”, vertelt Van den Belt. Er zijn diverse samenwerkingen tussen Vruchtbare Kringloop Achterhoek en het Zone.College. “Veehouderijstudenten draaien al drie jaar mee in de studiegroepen van VKA. Zo leren de mbo-studenten over de nieuwste ontwikkelingen binnen de melkveesector.” In 2019 zullen ook studenten meedraaien in de studiegroepen kennisgroepen over Water, Bodemkwaliteit en Melk & Klimaat. Van den Belt: “Studenten zijn heel enthousiast over hun deelname aan de kennisgroepenstudiegroepen. Ze doen veel praktijkkennis op en beseffen ook dat een boer zich altijd moet blijven ontwikkelen. Een goede les voor later.”

Stage
Nieuw is de stage die studenten lopen bij VKA-melkveehouders. “Dat is dit schooljaar voor het eerst. De leerling voert een bedrijfsopdracht uit die te maken heeft met de duurzame melkveehouderij. Niet alleen leert de student, de melkveehouder krijgt mogelijk bruikbare informatie voor zijn bedrijf.” In 2019 wordt ook de verbinding gezocht tussen loonwerkstudenten en VKA-melkveehouders.

Verbinden praktijk en onderwijs
Studiegroepbegeleiders en projectteamleden van Vruchtbare Kringloop Achterhoek lopen regelmatig het gebouw van Zone.College binnen om een lezing te geven aan docenten of studenten. Ook denken VKA-begeleiders mee over het lesmateriaal. Van den Belt: “Samen geven we inhoud aan praktijkleren. Ook in 2019 willen we dus nauw samenwerken met Vruchtbare Kringloop!”