.jpgFoto_bij_Carel_de_Vries_vooruitblik_laagBeste deelnemers, op dit moment start er weer een ronde najaarsbijeenkomsten. Ik heb de voorbereiding meegemaakt en ik beloof u: het wordt interessant! We gaan de relatie tussen de KringloopWijzer en bedrijfseconomie verkennen. En wat blijkt: die twee gaan mooi hand in hand.

De KringloopWijzer kan ons heel praktisch helpen om financieel vooruitgang te boeken. En dat is waar het wat mij betreft om draait in de Vruchtbare Kringloop: het versterken van je bedrijf door efficiënter, dus schoner, te produceren. Daarmee werken we aan een toekomst voor onszelf.

Daarnaast willen we ook dit jaar weer N-mineraal bepalingen uitvoeren om een beeld te krijgen van de nitraatuitspoeling onder gras en maïs. Die cijfers gaan ons op termijn helpen bij twee zaken. Ten eerste bij het verkrijgen van bedrijfsspecifieke bemestingsnormen (BEP en BEN) op basis van de KringloopWijzer en ten tweede bij het in de benen houden van de derogatie voor de aanwending van stikstof uit dierlijke mest. Wat dat laatst betreft: we moeten er alles aan doen om een tweede korting (zoals in 2014) te voorkomen.

Om echt winst te halen uit de genoemde resultaten is het belangrijk dat we hier de komende jaren samen verder aan kunnen werken. Het lukt niet om in twee jaar te bewijzen dat de KringloopWijzer ‘werkt’ en dat die economisch gewin en schoon grondwater oplevert. Daarom hebben we een plan geschreven voor de komende jaren in overleg met onze boerenadviesraad en de stuurgroep. De ketenpartners in Vruchtbare Kringloop willen allemaal graag samen met u verder werken aan het versterken van de landbouw in Achterhoek en Liemers.

Ook in andere provincies is ons project inmiddels opgemerkt en zijn in diverse gebieden nieuwe Vruchtbare Kringloopprojecten voorbereid. Laten we er voor zorgen dat we als Achterhoek en Liemers voorop blijven lopen. Samen gaat ons dat lukken!

Namens het projectteam,

Carel de Vries, projectleider