Voorzitter van de VKA-Initiatiefgroep en deelnemer John Koeleman uit Geesteren laat dit voorjaar sinds 18 jaar zijn koeien weer in de wei. Zijn beweegredenen zijn onder andere het doorontwikkelen van kringlooplandbouw op zijn bedrijf en het voldoen aan de eisen van PlanetProof. “Voor mij is dit een mooie uitdaging.”

Sinds 2001 stonden de koeien van John op stal, doordat hij met de melkrobot ging melken. Dat beviel goed, maar John maakte toch de keuze om vanaf dit voorjaar weer te gaan beweiden. Beweiden is volgens Koeleman aantrekkelijk door de weidepremie en de PlanetProof-toeslag die hij daardoor krijgt op de melk. Beweiden betekent veranderingen op verschillende takken van de bedrijfsvoering. Het betekent ook een andere manier van voeren. “Voldoende vers gras toegediend krijgen en krachtvoer besparen moeten we nog leren. Ik was gewend om te sturen op productieniveau. Nu ga ik juist sturen op de benutting van zelf geteeld eiwit.”

Relevant blijven als boer
Koeleman geeft aan dat hij als boer vooruitgang wil blijven boeken. “Weidegang is natuurlijk niet zaligmakend en ook niet voor iedere veehouder te realiseren. Maar voor mij is het een mooie uitdaging. Ik wil relevant blijven als boer en de maatschappij laten zien dat gangbare melkveehouderij goed genoeg is.”

Bekijk hieronder het filmfragment van de koeien die voor het eerst naar buiten gaan.

 

Lees ook het artikel over John Koeleman in Nieuwe Oogst