De bestuurders en raadsleden van de gemeenten Bronckhorst, Doesburg, Doetinchem en Zutphen bezochten begin september het melkveebedrijf van Henk Oosterink – bestuurder LTO West Achterhoek – uit Hummelo. De lokale boerenbelangenvereniging investeert de komende periode in beter contact met de lokale politiek.

LTO West Achterhoek nodigde de burgemeesters, wethouders en raadsleden uit op het boerenerf om zo het gesprek aan te gaan over de toekomst van het boerenbedrijf in de Achterhoek. Marja Hartman, voorzitter West Achterhoek, benoemde de uitdagingen voor de agrarische sector direct tijdens haar opening van de bijeenkomst: energietransitie en de omgevingswet. Hartman ging ook in op alle lopende projecten waarbij LTO betrokken is. Niet alleen VKA, maar ook Kunstmestvrije Achterhoek, Met de klas de boer op en Bermbeheer. Carel de Vries van VKA presenteerde de doelen en resultaten van het project.

Positieve rol agrarische sector
Vervolgens leidde gastheer Henk Oosterink de aanwezige bestuurders rond op zijn bedrijf. Hij deed daarbij uit de doeken welke keuzes hij heeft gemaakt als ondernemer en wat voor consequenties dat heeft. De aanwezigen waren erg enthousiast over het melkveebedrijf. Wethouder Ingrid Lambregts van Doetinchem benadrukte dat de circulaire economie en energietransitie hoge prioriteit heeft in de gemeente en dat ze daarbij een positieve rol voor de agrarische sector ziet.

Melkveehouder Henk Jolink sloot de bijeenkomst af met een presentatie over mineralenefficiëntie en milieuvriendelijke produceren op het melkveebedrijf. Dat zijn onderdelen waarmee VKA-deelnemers bezig zijn.