In de laatste koude winterdagen controleerde Bert Bellinga van Dynatest de kunstmeststrooiers van in totaal 14 VKA-deelnemers. Met deze keuring weten de deelnemers zeker dat de kunstmeststrooier zijn werk goed doet en de korrel op de juiste plek beland en niet in de sloot. ‘Het zit vaak in kleine aanpassingen, zoals het goed afstellen van de strooier en het vervangen van schoepjes’, zegt Bert Bellinga.

Het keuren van een kunstmeststrooier kost ruim anderhalf uur en is een precies werkje. Bellinga start zijn onderzoek met het controleren van openingen en afstellingen van de kunstmeststrooier. De VKA deelnemers namen eigen kunstmest mee zodat de afstelling van de kunstmeststrooier op de eigen kunstmest is geijkt. De kwaliteit van de kunstmest werd gecontroleerd op de zeeffractie en hardheid van het product. Ook voor de veehouderij is het belangrijk om met een goede kwaliteit kunstmest te strooien, dit was bij de meeste deelnemers gelukkig het geval.

App

Via een app van de strooierfabrikant (o.a. Amazone, Rauch, Vicon en Bogballe) is eenvoudig te controleren wat de instelling van een specifieke kunstmeststrooier moet zijn. Maar ook maken veel boeren nog gebruik van het meegeleverde strooitabellenboekje.  Als de gewenste werkbreedte en dosering is ingesteld, wordt vervolgens een testbaan opgesteld op een vlakke ondergrond.

Testbaan

‘De boer rijdt met de ingeschakelde strooier tussen testbakken van 50 bij 50 centimeter door’, legt Bellinga uit. ‘De testbakken zijn voorzien van roosters om het uitspatten van kunstmest tegen te gaan. Daarna volgt het opnemen van het strooibeeld op basis van het volume kunstmest per bak met behulp van een buizenrek. Deze test wordt waar nodig herhaald totdat er een optimale afstelling bereikt is. Daarnaast wordt ook de kantenstrooier getest en bij veel deelnemers kon het Kantstrooien aanzienlijk verbeterd worden.

Juiste afstelling

Veel ernstige problemen kwam Bert niet tegen bij de Achterhoekse melkveehouders. ‘Bij vijf deelnemers waren de doseeropeningen links en rechts van de machine niet gelijk aan elkaar, waardoor er een scheve verdeling van de kunstmest ontstaat. Verder moesten bij een aantal deelnemers de schoepjes worden vervangen omdat er slijtgaatjes ontstaan waren, zegt Bellinga. Ook de afstelling van de schoepen moest bij een aantal deelnemers worden aangepast om een goede verdeling te krijgen. Bij één deelnemer met een nieuwe strooier was de afstelling dusdanig afwijkend dat er grote strooibanen voorkomen zijn.

Efficiënte verdeling

‘Door de juiste afstellingen, hoef je minder kunstmest te gebruiken en kan je deze efficiënt verdelen over het land. Hierdoor krijgt de melkveehouder een gelijke opbrengst over het hele perceel. Ook zorgt dit voor minder uitspoeling naar het grondwater en de sloot.’ Ook de kwaliteit van het ingekuilde gras is natuurlijk beter als de kunstmest goed verdeeld wordt in het veld.

Eerste snede

Naar verwachting zijn bij alle deelnemers de bemestingsplannen voor de eerste snede uitgevoerd. Door het lenteweer van de afgelopen weken wordt er reikhalzend uitgekeken naar het maaien van de eerste snede. Op verschillende percelen in de Achterhoek is het gras al aardig uit de grond geknapt en staat er een flinke snede op het land. We wensen de deelnemers veel succes bij het oogsten van de eerste snede!