VKA-deelnemer Martin Bosch heeft dit najaar zijn ploeg verkocht. Sinds hij niet-kerende grondbewerking toepast heeft hij hier positieve ervaringen mee. Martin: “De voordelen zijn vooral merkbaar bij extreme droogte en extreme nattigheid.”

Vier jaar geleden begon de ondernemer met niet-kerende grondbewerking. “Ik had erover gehoord en paste dit zelf in het verleden ook al weleens toe. Door het succes ervan gingen we steeds minder ploegen. Het ploegareaal werd op den duur zo klein dat we dit jaar besloten hebben om de ploeg helemaal weg te doen.” Het weinige ploegwerk dat nu nog nodig is, besteedt de ondernemer uit. Een niet kerende grondbewerking is positief voor het vasthouden of verhogen van het organische stofgehalte van de bodem. Daardoor kan de grond meer water en mineralen vasthouden.

Extreme weersomstandigheden
Volgens Bosch is het voordeel van niet-kerende grondbewerking vooral te merken bij extreme droogte en extreme nattigheid. “Als we niet-kerende grondbewerking toepassen, dan hebben we minder last van extreme weersomstandigheden. Als je ploegt, dan moet er steeds weer opnieuw aansluiting gemaakt worden tussen de bovenlaag en de onderlaag in de grond en dat maakt het kwetsbaarder. Om de groenbemester fijn te maken en in te werken gebruiken wij nu de schijveneg. In 2017 was een bewerking daarmee al afdoende. In 2018 was het wel moeilijker, toen hebben we tweemaal moeten inwerken. “

Aanrader
Het toepassen van niet-kerende grondbewerking is volgens Bosch niet per se voor iedere ondernemer weggelegd. “Je moet doen wat het beste bij jezelf past. Maar ik ben er zelf heel tevreden mee. In de VKA-studiegroep bijeenkomsten wordt het ook wel besproken en merk ik dat er nieuwsgierigheid naar is bij een aantal deelnemers. Als mensen mij echt om mijn mening vragen, dan raad ik het zeker aan.”