Ervaringsverhalen

/Ervaringsverhalen
Ervaringsverhalen 2018-02-27T17:30:00+00:00

De melkveehouders die meedoen doen tijdens het project veel ervaringen op. Deze willen ze graag met elkaar en met u delen.

2018-02-27T17:30:11+00:00

Toon Hulshof

Toon Hulshof is een van de deelnemers aan de kennisgroep Melk & Klimaat. ‘Ik was nieuwsgierig naar de mogelijkheden. Als veehouder is het thema klimaat een ver-van-je-bed show. Door deelname aan deze groep haal ik het een stuk dichterbij.’

2018-02-27T17:30:11+00:00

Martijn Kornegoor

Melkveehouder Martijn Kornegoor uit Wichmond boekte van alle 250 deelnemers aan Vruchtbare Kringloop Achterhoek de meeste mineralenwinst de afgelopen drie jaar. Dat maakt hem de winnaar van de titel ‘Kringloopboer van Morgen’ 2016. ‘Dankzij enkele aanpassingen in mijn bedrijfsvoering haal ik nu meer liters melk uit mijn koeien, heb ik minder jongvee nodig en een betere graslandopbrengst.’

2018-02-27T17:30:11+00:00

Arjan Freriks

Melkveehouder Arjan Freriks uit Winterswijk ging aan de slag met het telen van voederbieten op gescheurd grasland. ‘Voederbieten onttrekken meer stikstof uit de bodem dan snijmais. Bovendien is de voederwaarde van voederbieten hoger dan snijmais.’

2018-02-27T17:30:11+00:00

Alex ten Have

Alex ten Have uit Harreveld heeft een gemengd bedrijf. Hij is aan de slag gegaan met het scheuren van grasland zonder extra mest, om daar vervolgens mais op te telen en heeft hij het zaaien op 37,5 cm in ruitvorm toegepast. ‘Dat we iets met mineralen moeten, dat weten we allemaal. Daarom is het goed om als agrariër jezelf de vraag te stellen: Waar kan ik nog wat winnen?’

2018-02-27T17:30:11+00:00

Henk Harbers en Jeroen Severt

Melkveehouders Henk Harbers en Jeroen Severt zijn vorig jaar aan de slag gegaan met het scheuren van grasland, om er vervolgens mais op te telen zonder het perceel te bemesten. Ze kijken met een tevreden blik terug op de resultaten. Harbers: “Je kunt je drijfmest nu inzetten voor het overige grasland en deze optimaal benutten.”

2018-02-27T17:30:11+00:00

Alfred Scholten

Alfred Scholten uit Winterswijk pootte zijn mais dit jaar in de vorm van een ruit en werd verrast door de goede resultaten. Deze pootwijze leverde hem een hogere opbrengst op, en daarnaast meer zetmeel en minder nitraatuitspoeling. “We moeten back to basic. Terug naar je grond, en je hele land gebruiken.” Van zijn perceel werden mooie dronebeelden gemaakt.

2018-02-27T17:30:11+00:00

Arnold van Schriek

Vruchtbare Kringloop deelnemer Arnold van Schriek uit Netterden staat dit jaar in de finale van Topkuil. Van Schriek is de afgelopen jaren nog bewuster geworden van de waarde van een vruchtbare bodem. “Bij de Vruchtbare Kringloop moesten we wormen tellen en wortels bekijken, wat een onzin vond ik dat. Tot ik het thuis deed en het verschil zag tussen twee van mijn eigen percelen.”

2018-02-27T17:30:11+00:00

Hans Nusselder

Hans Nusselder heeft samen met zijn vrouw Minka Greven een vrij extensief melkveebedrijf met 85 melkkoeien en 90 stuks jongvee in Hummelo. In totaal heeft het bedrijf 70 hectare land, die voor de mestboekhouding meetellen. 50 hectare zijn te gebruiken als voederwinning. De overige 20 bestaan uit dijken en beheergronden. “De KringloopWijzer komt voor ons bedrijf niet gunstig uit. De voerefficiency lijkt uit balans door de grote hoeveelheid grond, die niet in het geheel ingezet kan worden voor de voederwinning.

2018-02-27T17:30:11+00:00

Henk Rougoor

Melkveehouder Henk Rougoor uit Varsseveld houdt zijn 120 melkkoeien op 50 hectare land. Vanwege de beperking aan grond is het jongvee uitbesteed aan de buurman. Al jaren houdt Henk een mineralenboekhouding bij, eerst via MINAS, de laatste jaren de BEX en nu de KringloopWijzer. Met die jarenlange ervaring in de administratiesystemen én de interesse in cijfers, vult de veehouder de gegevens voor de KringloopWijzer zelf in.

2018-02-27T17:30:12+00:00

Henk Jolink

Henk Jolink, deelnemer aan de Vruchtbare Kringloop, werd enthousiast van de verhalen van een collega-boer uit de studiegroep over graspercelen met klaver. Hierop besloot hij om zelf ook klaver te zaaien. Afgelopen Hemelvaartsdag stuurde hij de foto’s van zijn percelen rond naar de rest van de groep. “Het is mooi om kennis en ervaring uit te wisselen, dat is echt de meerwaarde van de studiegroep”.